Η Αμερική σε κατάσταση εμφυλίου

Published
Συνέντευξη με την Ιωάννα Κεφαλογιάννη για το Sputnik Ελλάδα

Καθηγητής του Columbia στο Sputnik: Η Αμερική είναι σε κατάσταση εμφυλίου, θα δούμε την αληθινή βία

«Τα χέρια του Μπάιντεν είναι δεμένα με τη Γερουσία απέναντί του» υποστηρίζει στη συνέντευξη που μας παραχώρησε, από την έδρα του στη Νέα Υόρκη, ο Στάθης Γουργουρής, καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia.

«Τώρα θα δούμε τη βία. Την αληθινή βία. Οι οπαδοί του Τραμπ δεν πρόκειται να αποδεχθούν ότι έχασε. Από τώρα και στο εξής, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιστολίδια και δεν ξέρω τι άλλες αγριότητες στους δρόμους των ΗΠΑ. H Aμερική είναι σε κατάσταση εμφυλίου» υποστηρίζει ο καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Πανεπιστήμιο Columbia της Νέας Υόρκης, δοκιμιογράφος και θεωρητικός, Στάθης Γουργουρής, χαρακτηρίζοντας «πρωτόγνωρη» τη συνθήκη που δημιουργήθηκε κατά τις αμερικανικές εκλογές.

«Έχω ζήσει κι άλλες εκλογές στις ΗΠΑ. "Θρίλερ" ήταν και η αναμέτρηση Μπους–Γκορ, όπου κατ’ ουσίαν δεν έγινε η επανακαταμέτρηση των ψήφων. Αλλά δεν έχει ξαναϋπάρξει υποψήφιος που να μην αναγνωρίζει καν την εκλογική διαδικασία» μας λέει.

Θα γίνει όντως επανακαταμέτρηση ψήφων σε κάποιες Πολιτείες μετά την προσφυγή Τραμπ; «Υπάρχουν διαφορετικοί νόμοι ανά Πολιτεία. Η Τζόρτζια θα πάει σε επανακαταμέτρηση. Το Ουινσκόνσιν, επίσης. Μόνο εκεί. Πουθενά αλλού δεν θα μπορέσει να το πετύχει ο Τραμπ. Παρόλα αυτά, είναι συγκλονιστικό να συνειδητοποιείς ότι ο "Τραμπισμός" μετρά 70 εκατ. ανθρώπους από πίσω του σήμερα! Η μισή χώρα γουστάρει αυτό το χυδαίο αντριλίκι και την απαξίωση του πολιτικού συστήματος. Πρόκειται για παράνοια» προσθέτει ο συνομιλητής μας, που μας μιλά για το αμερικανικό χρέος, την εξωτερική πολιτική των ΗΠΑ (προβλέπει σκλήρυνση της στάσης προς τη Ρωσία), αλλά και την αμερικανική κοινωνία μετά την πανδημία.

Αναλυτικά η συνέντευξη με τον Στάθη Γουργουρή:

- Ως καθηγητής Συγκριτικής Λογοτεχνίας θα ήθελα να σας ρωτήσω καταρχάς πώς χειρίζονται τη γλώσσα οι δυο Αμερικανοί υποψήφιοι. Ο Ντόναλντ Τραμπ έχει διαβάσει, πιστεύετε, βιβλία;

Όχι, και το λέει περήφανα ότι δεν διαβάζει βιβλία. Είναι ένας άνθρωπος που έχει πάει πανεπιστήμιο, αλλά δεν είναι πολύ καλά μορφωμένος. Είναι και το στιλ που το κάνει επίτηδες, για να δείξει ότι είναι ένας άνθρωπος του λαού, ενώ προφανώς δεν είναι είναι. Είναι ελίτ, είναι κεφαλαιοκράτης, μέρος του παγκόσμιου κεφαλαίου. Δεν έχει μεγάλο λεξιλόγιο, χρησιμοποιεί τις ίδιες λέξεις, φυσικά. Έχει ένα στιλ μάλλον μουσικό θα έλεγα. Αν δεν ήταν τόσο τραγική η κατάσταση, θα ήταν ένας ωραίος κωμικός.

- Ο Τζο Μπάιντεν χρησιμοποιεί τον λόγο καλύτερα;

Δεν είναι ακριβώς βραδύγλωσσος, αλλά έχει κάνει λεκτικές γκάφες στο παρελθόν. Εγκεφαλικά είναι εντάξει, όμως. Είναι μετριοπαθής πολιτικός. Κανείς άλλος δεν θα τα έβγαλε πέρα με τον Τραμπ. Μόνο ο τρόπος που μιλά ο απερχόμενος Πρόεδρος στους άλλους, η περιφρόνηση, θα δημιουργούσαν αντιδράσεις σε οποιονδήποτε συνυποψήφιο. Ο Μπάιντεν είναι αφάνταστα ήρεμος. Μοιάζει να μην τον αγγίζει τίποτα.

- Το ότι είναι τόσο άνευρος, απαθής, μήπως δεν είναι καλό για έναν Πρόεδρο των ΗΠΑ; Πέρα από το ότι είναι τόσο ηλικιωμένος;

Όχι. Το ότι είναι τόσο ηλικιωμένος είναι θέμα. Δεν θα κάνει δεύτερη τετραετία όμως ο Μπάιντεν. Είναι σίγουρο.

Θα τη βγάλει την πρώτη;

Οι άνθρωποι αυτοί είναι γερής κράσης και έχουν φοβερή ιατρική φροντίδα, έχουν τους καλύτερους γιατρούς.

Το πολιτικό του παρελθόν είναι προσόν ή βαρίδι;

Ο Μπάιντεν είναι έμπειρος πολιτικός, 45 χρόνια γερουσιαστής και αντιπρόεδρος οκτώ. Δεν θα μάθει τώρα κάτι. Την ξέρει τη δουλειά. Θα βάλει σίγουρα συμβούλους, που θα εμπιστευτεί, όχι συκοφάντες που ήθελε ο Ντόναλντ Τραμπ.

Στην κορυφή της ατζέντας του, αναλαμβάνοντας στις 21 Ιανουαρίου, τι θα βρίσκεται;

Το μεγάλο πρόβλημα αυτή τη στιγμή είναι ότι οι Δημοκρατικοί δεν κερδίζουν τη Γερουσία. Οπότε τα χέρια του Μπάιντεν είναι δεμένα σε μεγάλο βαθμό. Το πρώτο πράγμα που επιλέγει ένας Πρόεδρος ή πρωθυπουργός είναι το υπουργικό συμβούλιο. Στην Αμερική, ακόμη κι αυτό πρέπει να περάσει από την έγκριση της Γερουσίας.

- Επομένως;

Δεν μπορείς να γίνει υπουργός Οικονομικών, παρά μόνο αν δεχτεί η Γερουσία να γίνεις. Οπότε ο Ρεπουμπλικάνος Πρόεδρος της Γερουσίας, Μιτς Μακόνελ, δεν θα επιτρέψει να αναλάβει προοδευτικός υπουργός ή θα του βάλει τρομερές τρικλοποδιές.

- Οπότε θα υπάρξει καθυστέρηση μέχρι να συσταθεί κυβέρνηση;

Ναι. Αυτό είναι δεδομένο.

Τι είναι αυτό που μπορεί να κάνει ένας Πρόεδρος χωρίς την έγκριση της Γερουσίας;

Executive orders. Tο να βγάλει ένα διάταγμα. Ο Τραμπ είχε εκδώσει πολλά. Ο Μπάιντεν θα βγάλει διατάγματα, όπως έχει πει, και θα επανέλθει στη Συμφωνία του Παρισιού για το Κλίμα. Αυτά δεν μπορεί να τα ελέγξει η Γερουσία, αν και κάποια θα φτάσουν ως τα δικαστήρια. Όπως έκαναν και οι Δημοκρατικοί στον Τραμπ που κατάργησε όλους τους μηχανισμούς ελέγχου στις δημόσιες υπηρεσίες. Κι ο καθένας κάνει ό,τι θέλει. Απολύθηκαν υπάλληλοι από το State Department οι οποίοι είναι μόνιμοι, όχι κομματικοί! Τους ξήλωσε κι έβαλε δικούς του ανθρώπους ο Τραμπ. Επικρατεί ένα χάος. Το δεύτερο πολύ σημαντικό είναι ότι πολιτικοποιήθηκε επί των ημερών του ο χώρος της Δικαιοσύνης, από το Ανώτατο Δικαστήριο ως τα Εφετεία. Κι εκεί θα υπάρχει πρόβλημα μεγάλο.

Θα είναι επομένως μετ’ εμποδίων η θητεία του Μπάιντεν, κάτι που δεν είχε να αντιμετωπίσει ως αντιπρόεδρος με την κυβέρνηση Ομπάμα; 

Ακριβώς, θα είναι μια κυβέρνηση μετ’ εμποδίων, περιορισμένης δυνατότητας, κυρίως στα εσωτερικά θέματα. Το Σύστημα Υγείας το έχουν προσβάλει στο δικαστήριο ή πρόκειται να το προσβάλλουν στο Ανώτατο Δικαστήριο. Αυτή τη στιγμή, μπορεί να καταρριφθεί ο νόμος και να πάψει να υπάρχει Εθνικό Σύστημα Υγείας ακόμη και με κυβέρνηση Δημοκρατικών! Αυτό δεν το ελέγχει ο Μπάιντεν. Αν ο νόμος κριθεί αντισυνταγματικός από το αντίστοιχο Συμβούλιο της Επικρατείας, κατ’ αναλογία, τότε θα πάψει να υπάρχει ο νόμος. Θα πρέπει να ξαναφτιάξουν νέο πλαίσιο για την Υγεία, που και πάλι, με Γερουσία των Ρεπουμπλικάνων, δεν θα γίνει. Και τη φορολόγηση των πλουσίων, που ήταν προεκλογική δέσμευση των Δημοκρατικών, θα προσπαθήσει να την προσβάλλει ο Μακόνελ. Ίσως με κάποιους συμβιβασμούς να περάσει. Από την ατζέντα των Δημοκρατικών, ειλικρινώς, δεν ξέρω τι θα μπορέσει να υλοποιηθεί τελικά!

- Στα θέματα εξωτερικής πολιτικής θα είναι πιο εύκολα τα πράγματα; Θα επανέλθει στην ατζέντα του Μπαράκ Ομπάμα;

Δεν θα υπάρχει πρόβλημα. Και, ναι, θα επανέλθει σε μια ατζέντα τύπου Ομπάμα, με κάποιες παραλλαγές. Από μια άποψη θα σκληρύνουν τη στάση τους σε κάποιους που ο Τραμπ άφηνε ελεύθερους. Θα σκληρύνουν τη στάση τους απέναντι στη Ρωσία σίγουρα οι Δημοκρατικοί, δεν νομίζω ότι θα υπάρχει φιλοκινεζική πολιτική, θα είναι μάλλον περίπου η ίδια, όχι όμως τόσο ανταγωνιστική, και θα πουν στην Ευρώπη να αναλάβει την ευθύνη της, σε πολύ μεγάλο βαθμό.

Αλήθεια, αποτυπώθηκε στις εκλογές το κίνημα Black Lives Matters;

Φυσικά.

- Πού ακριβώς;

Στην Τζόρτζια. Είναι το τέλειο παράδειγμα. Δεν θα περνούσε ποτέ στα χέρια του Μπάιντεν αν οι μαύροι δεν ψήφιζαν Μπάιντεν σε τέτοιο βαθμό. Το ίδιο ισχύει για την Πενσυλβάνια. «Τουμπάρισε» το πράγμα μόλις άρχισαν να μετρούνται στη Φιλαδέλφεια και στο Πίτσμπουργκ οι ψήφοι, που είναι αστικά κέντρα της Πενσυλβάνια, και οι μαύροι ψήφοι είναι τεράστιοι αριθμοί. Το ίδιο έγινε και στο Μίσιγκαν. Κάποιος πρέπει να κάνει σοβαρή έρευνα να δει όμως πόσοι ήταν στους δρόμους και ψήφισαν τελικά.

- Θα ξαναδούμε ψηφοφόρους του Ντόναλντ Τραμπ με τα όπλα τους στους δρόμους;

Έχουμε μια εκλογική αναμέτρηση που ο Πρόεδρος αμφισβητεί το πλαίσιο των εκλογών. Αυτό δεν έχει ξαναγίνει. Μπορείς να πεις ότι ο αντίπαλός σου είναι βουτηγμένος στη διαφθορά. Αυτό λέγεται και χωρίς αποδείξεις, είναι μέρος της ρητορικής της πολιτικής αντιπαράθεσης. Αλλά δεν έχει εμφανιστεί ποτέ υποψήφιος που να λέει ότι υπάρχει νοθεία. Ο ίδιος που κατηγορεί για νοθεία, δημιουργεί το πλαίσιο και για νοθεία και για βία. Οι ένοπλοι ψηφοφόροι του που κυκλοφορούν είναι βία. Τώρα θα δούμε τη βία. Την αληθινή βία. Οι οπαδοί του Τραμπ δεν πρόκειται να αποδεχθούν ότι έχασε. Από τώρα και στο εξής, θα αρχίσουμε να βλέπουμε πιστολίδια και δεν ξέρω τι άλλες αγριότητες στους δρόμους των ΗΠΑ! H Aμερική είναι σε κατάσταση εμφυλίου.

- Με το αμερικανικό χρέος τι αναμένεται να γίνει;

Τίποτα. Κανείς δεν το ζητάει. Κανείς δεν θα πει στην Αμερική «δώστε μας πίσω τα δανεικά». Ούτε οι Κινέζοι. Αλλά ο Μπάιντεν θα έχει να αντιμετωπίσει μια πολύ κακή οικονομία, ένα σύστημα Υγείας που δεν λειτουργεί και θα πρέπει να αντιμετωπίσει και την αντίδραση ενός μεγάλου πληθυσμού ενάντια σε οποιαδήποτε μέτρα προφύλαξης.

- Μετά την πανδημία, πώς θα είναι η Αμερική; Τι σημάδια, τι πληγές θα αφήσει στον αμερικανικό κοινωνικό ιστό η COVID-19; Θα ξεπεραστούν;

Μιλάμε για αδιανόητο νούμερο, οι νεκροί έχουν ξεπεράσει το μισό εκατομμύριο. Ούτε στον πόλεμο δεν είχαν τέτοιες απώλειες οι ΗΠΑ. Δεν μπορείς να μιλήσεις γενικά γι' αυτή τη χώρα. Δεν υπάρχει συμμετρία στις απώλειες. Και δεν ξέρεις τι θα γίνει την επόμενη ημέρα. Κάθε Πολιτεία είναι άλλο πράγμα.

Η COVID-19 είναι ταξική ασθένεια και στις ΗΠΑ;

Πάντα. Και στις ΗΠΑ φυσικά.


https://sputniknews.gr/20201109/kathigitis-tou-Columbia-sto-Sputnik-I-ameriki-einai-se-katastasi-emfyliou-tha-doume-tin-alithini-via-8810630.html