Η LiFO στο Κολούμπια

Published
LiFO

Η LiFO στο Κολούμπια

Έλληνες καθηγητές και φοιτητές σχολιάζουν τις πρωτόγνωρες καταστάσεις με τις μαζικές φοιτητικές κινητοποιήσεις στο αμερικανικό πανεπιστήμιο αλλά και τις πολιτικές προεκτάσεις αυτών των γεγονότων.

Γιάννης Πανταζόπουλος


Ζητώ τη γνώμη του καθηγητή Συγκριτικής Λογοτεχνίας και Κοινωνικών Σπουδών στο Κολούμπια, Στάθη Γουργουρή: «Πριν από μια βδομάδα θα μιλούσα μόνο για το Κολούμπια, γιατί ήταν η αιχμή του δόρατος στις κινητοποιήσεις και απ' όλα τα πανεπιστήμια ο Νο1 στόχος των συντηρητικών πολιτικών δυνάμεων στην Αμερική. Όμως, μετά τις ραγδαίες εξελίξεις των τελευταίων ημερών, την απίστευτη εξάπλωση των καταλήψεων σε πάνω από 100 πανεπιστήμια στις ΗΠΑ και μετά στη Γαλλία, τη Βρετανία και τη Αυστραλία, δηλαδή μετά την παγκοσμιοποίηση του κινήματος, και, σε αντίδραση, τις βίαιες κατασταλτικές ενέργειες της αστυνομίας με χιλιάδες συλλήψεις, τραυματισμούς κ.λπ., τα πάντα έχουν αλλάξει.

Πρώτα απ' όλα, οι καταλήψεις καθαυτές έχουν καταλυθεί, όμως τα πανεπιστήμια δεν έχουν επανέλθει στην κανονική τους λειτουργία. Το Κολούμπια θα βρίσκεται κυριολεκτικά υπό αστυνομικό καθεστώς μέχρι τις 17 Μαΐου, που έχει οριστεί η τελετή αποφοίτησης. Πιστεύω ότι ένας μεγάλος αριθμός φοιτητών θα παραλάβει το πτυχίο κρατώντας ή φορώντας σημαίες της Παλαιστίνης. Ποιος θα τους σταματήσει; Αυτό από μόνο του είναι πρωτοφανές. Δεύτερον, ακόμα και τα μεγάλα ΜΜΕ αποδέχονται ότι στην Αμερική υπάρχει πια ένα φοιτητικό κίνημα που έχει θέσει πρώτιστο αίτημα την αποδέσμευση επενδυτικών κεφαλαίων των πανεπιστημίων από εταιρείες που στηρίζουν ή κερδοσκοπούν από την πολεμική μηχανή του Ισραήλ. Αυτό κι αν είναι πρωτοφανές.

Τρίτον, το κίνημα, όντας ενισχυμένο διεθνώς, δείχνει ευέλικτα στοιχεία και δυνάμεις ώστε να συνεχίσει να δρα και εκτός καταλήψεων. Σημαντικό παραμένει το ότι στις ΗΠΑ βρισκόμαστε σε έτος προεδρικών εκλογών μέσα σε μια πόλωση που έχει φέρει την κοινωνία στα πρόθυρα εμφύλιας διαμάχης, τουλάχιστον ιδεολογικά και πολιτισμικά. Σε αυτό το πλαίσιο, ο μεγάλος στόχος των τραμπιστών ρεπουμπλικάνων είναι να καταργήσουν τον θεσμό του αυτόνομου πανεπιστημίου, που είναι ο τελευταίος θεματοφύλακας της ελεύθερης σκέψης στην Αμερική. Προβλέπεται, λοιπόν, καυτό καλοκαίρι και φθινόπωρο, και το διακύβευμα θα είναι το ίδιο το μέλλον της αμερικανικής κοινωνίας. Όντως επανερχόμαστε σε εκρηκτική κατάσταση τύπου ’68, αλλά με άλλες, ενδεχομένως σοβαρότερες συνέπειες», υποστηρίζει.

-----------

Το άρθρο στο σύνολο του: https://www.lifo.gr/stiles/optiki-gonia/epanerhomaste-se-ekriktiki-katastasi-typoy-68-alla-me-sobaroteres-synepeies-i